Orsak

Orsaken till tennisarmbåge och lateral epikondyalgi är oftast långvarigt ensidigt upprepat arbete och är ett resultat av överbelastning av de muskler och senor som sträcker fingrarna och handleden. Vävnaden belastas över sin kapacitet, och läker inte ihop som normalt, varpå det belastas igen. Detta leder till ett degenerativt tillstånd och kronisk smärta vid varje rörelse som involverar belastning av affekterad muskulatur och led.

Vanliga tillfällen då risken för överbelastning av muskel- och senfästen är högre än när en för individen onormalt kraftig belastning sker, t.ex vid ommålning av vägg eller tak, andra renoveringsarbeten eller då ny aktivitet eller idrott påbörjas, ex vis en man i 40-årsåldern som börjar träna alldeles för intensivt inför Vasaloppet (klassisk stil). Skadan uppstår framförallt vid alldeles för snabba ändringar av belastningen. Vid högre ålder så återhämtar sig inte vävnaden på samma sätt som vid 18-20 års ålder, och därför kräver vävnaden också en längre återhämtningsperiod innan den på nytt kan belastas. Då man sällan är medveten om denna försämrade förmåga, och gärna tror sig ha samma kapacitet som ung, så innebär det också att vävnaden överbelastas och inte hinner läka, vilket gör att en negativ spiral skapas då vävnaden konstant bryts ner innan den hinner byggas upp igen. Till slut uppstår mikrorupturer i senvävnaden och smärta uppstår.

Trauma mot fingersträckarmuskulaturen, som vid fall eller extra tung belastning,  kan leda till akuta bristningar i vävnaden, som ger samma typ av smärta som vid degenerativt tillstånd.

Tennisarmbåge har inga kända samband med andra sjukdomar.

Vi finns på Napralogica, Upplandsgatan 61, T-bana Odenplan i Stockholm samt i Läkarhuset, Kungsgatan 43 i Uppsala

Varmt välkommen att boka din behandling av tennisarmbåge hos oss.

Boka tid för behandling av tennisarmbåge här

Vi är medlemmar i Svenska Naprapatförbundet, Svensk Förening För Fysisk Aktivitet och Idrottsmedicin samt legitimerade av Socialstyrelsen.
SNF-SFFAI-tennisarmbåge

<< till förstasidan om tennisarmbåge